Persoonlijk advies & 3D ontwerp
Ergonomie

Als je mensen vraagt wat een ergonomische werkplek precies inhoudt, dan mompelen ze meestal iets over in hoogte verstelbare bureaus en stoelen. Maar zoals gezegd bestrijkt ergonomie veel meer gebieden. Een ergonomische werkplek is grofweg onder te verdelen in 3 categorieën: omgeving, activiteit en werkplek.

Bent u al in ergonomische topvorm?

Ergonomisch werken houdt in dat u een juiste werkhouding aanneemt en voldoende mentale en fysieke herstelmomenten inplant tijdens de werkuren. Denk bijvoorbeeld aan 8 uur zittend werken achter een bureau. Om ergonomisch te werken zult u elk uur even moeten staan of lopen. Daarnaast moet uw zithouding juist zijn om uw lichaam niet te belasten. Ergonomie zorgt ervoor dat de veiligheid en de gezondheid van werknemers gewaarborgd worden. Door een ergonomische werkomgeving zullen fouten in werk en ziekteverzuim verminderen en plezier in het werk samen met productiviteit bevorderen.

Ergonomie en omgeving

Van ziekenhuizen tot gevangenissen en van kantoren tot wachtruimtes: onderzoek wijst keer op keer uit dat allerlei aspecten van uw werkomgeving als geheel uw prestaties negatief of juist positief kunnen beïnvloeden. Een aantal van de belangrijkste factoren zijn:
Licht en verlichting
Akoestiek
Klimaat
Nette werkplek
Planten

Licht en verlichting

Interieurontwerpers weten het al lang: de juiste hoeveelheid licht op het werk is om meer dan één reden heel belangrijk. Zo ontvangen mensen ongeveer 85% van hun informatie via hun zicht. De juiste verlichting maakt alle werkzaamheden makkelijker en kan, zonder felheid of schaduw, vermoeide ogen en hoofdpijn tegengaan.

Georganiseerde werkplek

De meeste mensen weten al dat een nette werkplek een productieve werkplek is, maar er zijn nog zo veel meer voordelen: een nette, georganiseerde werkplek kan stress verminderen en u helpen uw gedachten te ordenen. Ook is een georganiseerde werkplek veiliger voor organisaties waarin gewerkt wordt met vertrouwelijke informatie en, minstens zo belangrijk, maakt het een professionele, efficiënte en betrouwbare indruk op klanten, relaties en sollicitanten.

Akoestiek

Onderzoek wijst erop dat de productiviteit met 66% wordt verlaagd als mensen kenniswerkzaamheden proberen uit te voeren in een omgeving waarin andere gesprekken duidelijk hoorbaar zijn. Complete stilte is ook weer niet de oplossing, omdat dit drukkend en intimiderend kan voelen – probeer maar eens te bellen in een kamer vol stille mensen. De beste werkplek is een ruimte met het juiste niveau aan omgevingslawaai of 'maskeergeluid' (doorgaans tussen de 50 en 60 decibel), zodat gesprekken gecamoufleerd worden en medewerkers zich kunnen concentreren.

Planten

De tijden waarin een leuke plant alleen wat aandacht kreeg van een opgeruimde receptioniste zijn gelukkig voorbij... Toch? Wij hopen in ieder geval van wel, want uit ontelbaar veel onderzoeken blijkt dat planten een positief effect hebben op kantoormedewerkers. Gebleken is dat een plant in iemands kantoor zowel het stressniveau als de negatieve gedachtes van die persoon met 30 tot 60% kan verlagen, terwijl medewerkers zonder plant 20 tot 40% gestresster raakten en meer negatieve gedachten hadden. En dan was dit alleen nog maar een proef op basis van 3 maanden en één plant!

Klimaat

Iedereen heeft weleens meegemaakt dat de airco uitviel op een hete dag of de verwarming het begaf tijdens een strenge winter. Verschillende onderzoeken bevestigen dat de juiste temperatuur van grote invloed is op prestaties. Uit studie blijkt dat de optimale werktemperatuur ongeveer 22°C is en dat prestaties aanzienlijk teruglopen bij extreme temperaturen. Zo presteerden mensen bij 30°C maar op 91,1% van hun maximale capaciteit

De 3 pijlers

De 3 pijlers (stoel, bureau en monitorarm) vormen een soort 'gouden driehoek' binnen de fysieke ergonomie. Iedere factor is namelijk even belangrijk om de juiste houding tot de andere 2 factoren te bewerkstelligen.

Een ergonomische organisatie

Hopelijk hebben we u overtuigd van het belang van ergonomie voor alle medewerkers en alle organisaties. Ga maar na: als goede/slechte ergonomie al zo veel positieve/negatieve invloed kan hebben op één persoon, dan neemt dat effect cumulatief toe binnen een organisatie. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen
TERUG NAAR BOVEN